Obre el menú principal

Edifici de la Caixa de Pensions (Reus)

L'Edifici de la Caixa de Pensions és un edifici del municipi de Reus (Baix Camp) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Infotaula d'edifici
Edifici de la Caixa de Pensions
Reus Fortuny Placa.jpg
Dades
Tipus edifici
Arquitecte Enric Sagnier
Característiques
Estil arquitectònic Noucentisme
Ubicació geogràfica
EstatEspanya
AutonomiaCatalunya
VegueriaCamp de Tarragona
ComarcaBaix Camp
MunicipiReus
Localització Plaça del Pintor Fortuny, 1. Reus (Baix Camp)
 41° 09′ 29″ N, 1° 06′ 18″ E / 41.157926°N,1.105096°E / 41.157926; 1.105096Coord.: 41° 09′ 29″ N, 1° 06′ 18″ E / 41.157926°N,1.105096°E / 41.157926; 1.105096
IPA
Identificador IPAC: 9528
Modifica les dades a Wikidata

DescripcióModifica

En un solar que havia ocupat l'antiga presó, de propietat municipal, comprat per l'entitat d'estalvi, Enric Sagnier va projectar un edifici que combinava l'ús com a seu de l'entitat a la ciutat amb pisos d'habitatges particulars a les plantes superiors. L'edifici està format per dos cossos disposats en angle recte units per un cos central que té una façana de perfil convex. Cada un dels cossos es remarca amb una cúpula. La façana principal està articulada verticalment amb tres sectors, la planta baixa, amb un tractament de pedra diferenciat, un sector mitjà, que està format per la primera i la segona planta, i un tercer pis rematat per les cúpules i les baranes de balustre del terrat. Destaquen les quatre columnes d'ordre corinti de doble alçada, que assenyalen l'eix de simetria de l'edifici. A les bases de les columnes hi ha relleus escultòrics d'Eusebi Arnau, que fan al·lusió als ideals de l'entitat d'estalvi. Un d'ells incorpora la silueta del campanar de la prioral de Sant Pere

HistòriaModifica

Enric Sagnier, ben relacionat amb el director general de la Caixa de Pensions, Francesc Moragas i Barret, va actuar com a arquitecte oficial de l'entitat, construint l'edifici central de la Via Laietana de Barcelona i algunes de les seves sucursals. L'arquitecte va remarcar l'angle de visió de l'edifici, encarat als carrers de Llovera i de l'Amargura, ja que l'actual Plaça de la Llibertat estava ocupada en aquell moment pel quarter de cavalleria, i no tenia perspectiva des d'aquell angle. Va remarcar també la visió que des de l'estret carrer dels Recs es té sobre la part de façana que dóna al carrer de Prat de la Riba, emfatitzada amb una façana diferenciada i una cúpula.[1] L'obra s'enllestí el 1931.

ReferènciesModifica

  1. March Barberà, Jordi. "Catàleg de l'arquitectura noucentista de Reus" A: Arquitectura noucentista a Reus. Reus: Pragma, 2003. Pàgs. 136-138. ISBN 8493315176

Enllaços externsModifica