Diferència entre revisions de la pàgina «Convent de Santa Anna d'Alcover»

s'hi ha afegit es que li estan fent acualment
m (Graarcia ha mogut Santa Anna d'Alcover a Convent de Santa Anna d'Alcover: es diu així)
(s'hi ha afegit es que li estan fent acualment)
}}
El '''Convent de Santa Anna d'Alcover''' és un monument protegit com a [[bé cultural d'interès nacional]] del municipi d'[[Alcover]] (Alt Camp).
El convent de Santa Anna és als afores d'Alcover, sota la muntanya del Calvari, propal km1 de la carretera de [[Mont-ral|Mont-ral.]], Les parts més remarcables del conjunt són l'església i, sobretot, el [[claustre]]. L'església es troba en un avançat estat de deteriorament, estat agreujat pel fet que ja fa molts anys que té el [[sostre]] esfondrat. És de planta rectangular, d'una sola [[Nau (arquitectura)|nau]] amb vuit [[Capella (arquitectura)|capelles]]. Una [[porta]] la comunicava amb el claustre, planta quadrada i format per dos pisos de [[Galeria (arquitectura)|galeries]] amb [[Arc de mig punt|arcs de mig punt]] que donen a les cel-les. Les galeries baixes tenen sostre per arestes creuades i les altes tenen bigues. Cap a la banda sud l'edifici presenta una la que va ser afegida al nucli original. Així mateix, a poques passes es troba la casa de l'hortolà, propietat particular, que compta amb corrals.
 
== Història ==
L'edifici fou construït a partir del 1582, en el lloc on hi havia la capella de Santa Anna. Tot i que la vila no intervingué en la construcció del convent, la comunitat franciscana hi va exercir una influència notable pel fet d'haver desenvolupat una tasca educativa. L'església fou construïda el segle XVIII. L'època de màxim esplendor del convent fou el segle XVIII. L'edifici fou incendiat i saquejat durant els esdeveniments de 1822. Després de la desamortització de 1835 passà a propietat municipal, i posteriorment tingué utilitzacions diverses (hospital, habitatge, escola, fàbrica... ) fins que, el 1920 s'hi instal·là la [[Guàrdia Civil]], que no l'abandonà fins al 1973. Al 1990 el seu estat de conservació era molt dolent, la porta d'accés estava tapiada i l'interior es feia servir com a cementiri de cotxes.
 
Actualment, s'està restaurant per convertir-lo en un equipament obert perquè creadors, artistes, professionals i estudiants de diferents disciplines, puguin dipositar un espai per a treballar, intercanviar i aprendre, en règim d'estades temporals.
 
== Enllaços externs ==
164

modificacions