Diferència entre revisions de la pàgina «Antic Hospital Psiquiàtric de Santa Águeda»

cap resum d'edició
(Pàgina nova, amb el contingut: «{{Edifici | nom = Antic Hospital Psiquiàtric de Santa Águeda<br>Aita Menni Ospitalea | imatge = Santa agueda arrasate 0001.j...».)
 
| mida_imatge = 200px
| peu =
| tipus_edifici = Hospital
| arquitectes =
| arquitecte =
| localització = [[Arrasate]], [[Guipúscoa]]
| coordenades = {{Coord|43|3|49.68|N|2|31|46.56|E|region:ES-CT_type:landmark|display=inline,title}}
| estil = Neoclàssic
| materials_utilitzats =
| sistema_constructiu =
 
El sistema constructiu, senzill i homogeni, consisteix en una estructura de dues crugies, disposades en el mateix sentit que l'eix longitudinal del pavelló per mitjà d'un mur de càrrega que, igual que els perimetrals, també de càrrega, està construït a força de maçoneria; això permet la construcció dels forjats tendint transversalment la solliveria, d'esquadress de fusta, de mur a mur. La planta baixa de la façana principal s'executa en cadirat de pedra arenisca, formant una arcada contínua a manera de galeria.
 
La coberta es construeix a força d'una sèrie de cintres disposades transversalment i recolzades en els murs perimetrals; les cintres estan executades en esquadries de fusta i suporten corretges i cabirons que sustenten una cobertura d'enllaunat i teula plana ceràmica.
 
Tipològicament, l'edifici respon al tipus pavelló, propi de la tradició francesa i centreeuropea per als immobles lligats a usos sanitaris, que es construeixen des de finals del segle XIX.
 
Es tracta d'un edifici amb vocació de representativitat, no sols per les galeries arquejades a l'estil italià de la planta baixa, que li donen un aire més lleuger, sinó també per l'avanç del cos central, que possibilita una bella balconada, i per l'important vestíbul que en ell es genera. Així, l'escala imperial encaixa perfectament en aquest esperit.
 
Els fronts de façana es componen de columnes verticals de buits, que componen una sèrie d'1 + 9 en les ales i d'1 + 3 + 1 en el cos central, que permeten una lectura molt menys anodina que el que un front de façana de 86 metres pot suposar. Concorren les fusteries de buits, principalment en les arcades de la planta baixa, resoltes amb certa elegància. Les divisions compositives verticals de les plantes altes s'executen per mitjà de pilastres jòniques, en planta primera, i corínties, en planta alta, amb un joc referencial als ordres clàssics, doncs no es pot oblidar que l'època de la seva construcció respon a la de la vigència del Neoclàssic.
 
== Enllaços externs ==
367.063

modificacions