Fitxer:COLLECTIE TROPENMUSEUM Metallofoon met vijftien toetsen onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-28.jpg

Descripció a Commons

Resum

Descripció
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalde groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De curing is een speciaal type saron. De saron is naast de gender de nadere tak van de grote familie van metallofonen. Een saron is een instrument met toetsen die op een massief onderstel rusten. De toetsen komen niet direct in contact met het onderstel maar liggen schuin omhoog op een schijfje kurk of vilt terwijl de andere kant een verdieping hoger op gevlochten touw rust dat tussen lange pennen is gespannen. Door middel van pinnetjes worden de toetsen op hun plaats gehouden. Het onderstel heeft een ondiep uitgehakt klankgat onder de toetsen. De curing onderscheiden zich vooral door hun typische vorm en bouw van de andere metallofonen in dit orkest. Maar ook hun ornamentiek wijkt enigszins af van de grootste homogene groep. De curing van dit orkest zijn (net als de andere metallofonen) respectievelijk beschilderd met een laagje zwart, een laagje rood en eventueel met een laagje goudverf. Zwart wordt dikwijls verbonden met water. De kleur rood wordt vaak geassocieerd met bovennatuurlijke kracht en een goudkleur straalt meestal rijkdom uit.

De curing heeft een bereik van drie octaven en zijn onderstel vertoont de typische Javaanse zandlopervorm van gamelan-instrumenten. Deze vorm wordt, boven, midden, en onder, geaccentueerd door randen van snijwerk. Op de onderrand van de twee poten ligt enkel om de vier hoeken, in hoogliggend snijwerk van één centimeter dik, een strookje plantaardig ornament. Dit ornament lijkt erg veel op een 'Karang Tjuring'. Dat is een motief dat een bovengedeelte van een vogelkop laat zien, met één oog en een stel puntige tanden. Dit motief komt vaak voor op de hoeken van instrumenten en andere versierde voorwerpen en heeft een kwaadwerende functie. Metallofoon met vijftien toetsen, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan.
Undetermined language : Curing
Data abans 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Font
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Autor Tropenmuseum

Llicència

w:ca:Creative Commons
reconeixement compartir igual
Aquest fitxer està subjecte a la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual 3.0 No adaptada.
Sou lliure de:
  • compartir – copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra
  • adaptar – fer-ne obres derivades
Amb les condicions següents:
  • reconeixement – Heu de donar la informació adequada sobre l'autor, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si s'han realitzat canvis. Podeu fer-ho amb qualsevol mitjà raonable, però de cap manera no suggereixi que l'autor us dóna suport o aprova l'ús que en feu.
  • compartir igual – Si modifiqueu, transformeu, o generareu amb el material, haureu de distribuir les vostres contribucions sota una llicència similar o una de compatible com l'original

Llegendes

Afegeix una explicació d'una línia del que representa aquest fitxer

Elements representats en aquest fitxer

representa l'entitat

526 píxel

800 píxel

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual21:01, 28 jul 2010Miniatura per a la versió del 21:01, 28 jul 2010800 × 526 (65 Ko)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse

La pàgina següent utilitza aquest fitxer:

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

Metadades