Museu Guggenheim (Nova York)

(S'ha redirigit des de: Museu Guggenheim de Nova York)

El Museu Guggenheim de Nova York (en anglès Solomon R. Guggenheim Museum) és el primer dels museus creats per la Fundació Solomon R. Guggenheim, dedicada a l'art modern. Va ser fundat el 1937 a l'Upper East Side de Nova York. Al començament va ser anomenat Museu de Pintura No-objectiva, i va ser fundat per a exhibir art avantguardista d'artistes moderns primerencs com Kandinski i Mondrian.

Infotaula d'edifici
Museu Guggenheim
NYC - Guggenheim Museum.jpg
modifica
EpònimSolomon R. Guggenheim modifica
Dades
TipusMuseu d'art, edifici de museu i atracció turística modifica
Part deL'arquitectura del segle XX de Frank Lloyd Wright modifica
ArquitecteFrank Lloyd Wright modifica
Creació1937 modifica
Obertura21 octubre 1959 modifica
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura moderna modifica
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 0,25 ha
zona tampó: 2,164 ha modifica
Ubicació geogràfica
EstatEstats Units d'Amèrica
Estat federatNova York
Ciutat globalNova York
BoroughManhattan modifica
LocalitzacióUpper East Side modifica
 40° 46′ 59″ N, 73° 57′ 32″ O / 40.78306°N,73.95889°O / 40.78306; -73.95889
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data2019
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Lloc d'interès de Nova York
Indret Històric Nacional
Lloc inscrit al Registre Nacional de Llocs Històrics
Identificador05000443
Activitat
FundadorSolomon R. Guggenheim modifica
Nombre de visitants per any1.121.156 (2016) modifica
Lloc webguggenheim.org modifica
Facebook: guggenheimmuseum Twitter: guggenheim Instagram: guggenheim Youtube: UChrvkZPNMeC6nwMzoD6Gj6w Modifica els identificadors a Wikidata

El 1959 es va mudar al lloc on es troba actualment (davant del Central Park), quan es va completar l'edifici dissenyat per l'arquitecte Frank Lloyd Wright. Guggenheim no sabia a qui triar com a arquitecte pel museu, i per això va demanar a la baronessa Hilla von Rebay que escollís algú. Ella va triar Wright perquè era l'arquitecte més famós del moment. L'edifici en si mateix es va convertir en una obra d'art.

L'edificiModifica

Des del carrer, l'edifici sembla una cinta blanca enrotllada en forma cilíndrica, lleument més ampla al cim que a la base. Internament, les galeries formen una espiral. Així, el visitant veu les obres mentre camina per la rampa helicoïdal, com fent un passeig.

Del 1983 al 1992 l'estudi de l'arquitecte Charles Gwathmey va fer-hi una ampliació,[1][2] completant-lo amb una torre rectangular adossada, més alta que l'espiral original. Aquesta modificació del disseny original de Wright va generar una forta controvèrsia.

ReferènciesModifica

  1. Article sobre Gwathmey a PlataformaArquitectura (castellà)
  2. «Ampliació i renovació del museu al web de l'estudi Gwathmey Siegel & Associates» (en anglès). Arxivat de l'original el 25 de juliol de 2011.

Vegeu tambéModifica

Enllaços externsModifica

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Guggenheim