Obre el menú principal
Compluvium d'una casa de Pompeia

El Compluvium era una obertura realitzada en el sostre del vestíbul dels domus dels grecs, etruscs i romans, per conduir l'aigua de pluja rebuda fins al impluvium.

El compluvium consistia en una simple obertura rectangular practicada al centre del sostre dels domus per permetre l'entrada de la llum solar que il·luminava amb el seu reflex les habitacions adjacents i que al seu torn servia d'entrada de l'aigua de pluja que era recollida en el impluvium. També servia per afavorir la ventilació de les habitacions.

El compluvium s'aguantava per bigues recolzades en les parets i protegia la perifèria de l'atri. Aquesta obertura al principi servia per donar sortida al fum de les fogueres realitzades a l'habitatge, però més tard es va utilitzar per donar llum, aire i a l'aigua que discorria pels quatre vessants inclinats del sostre cap a dins, conduint-la fins al impluvium.

Vegeu tambéModifica

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Compluvium