Museu Guggenheim (Nova York)

El Museu Guggenheim de Nova York (en anglès Solomon R. Guggenheim Museum) és el primer dels museus creats per la Fundació Solomon R. Guggenheim, dedicada a l'art modern. Va ser fundat el 1937 a l'Upper East Side de Nova York. Al començament va ser anomenat Museu de Pintura No-objectiva, i va ser fundat per a exhibir art avantguardista d'artistes moderns primerencs com Kandinski i Mondrian.

Infotaula d'edifici
Museu Guggenheim
NYC - Guggenheim Museum.jpg
EpònimSolomon R. Guggenheim
Dades
Tipusmuseu d'art, edifici de museu i atracció turística
Part deThe 20th-Century Architecture of Frank Lloyd Wright (en) Tradueix
ArquitecteFrank Lloyd Wright
Creació1937
Obertura21 octubre 1959
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura moderna
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 0,25 ha
zona tampó: 2,164 ha
Ubicació geogràfica
EstatEstats Units d'Amèrica
Estat federatNova York
Ciutat globalNova York
BoroughManhattan
LocalitzacióFifth Avenue, 1071
 40° 46′ 59″ N, 73° 57′ 32″ O / 40.783056°N,73.958889°O / 40.783056; -73.958889
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data2019
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Lloc d'interès de Nova York
Indret Històric Nacional
Lloc inscrit al Registre Nacional de Llocs Històrics
Identificador05000443
Activitat
FundadorSolomon R. Guggenheim
Nombre de visitants per any1.121.156 (2016)
Lloc webLloc web
Instagram: guggenheim
Modifica les dades a Wikidata

El 1959 es va mudar al lloc on es troba actualment (davant del Central Park), quan es va completar l'edifici dissenyat per l'arquitecte Frank Lloyd Wright. Guggenheim no sabia a qui triar com a arquitecte pel museu, i per això va demanar a la baronessa Hilla von Rebay que escollís algú. Ella va triar Wright perquè era l'arquitecte més famós del moment. L'edifici en si mateix es va convertir en una obra d'art.

L'edificiModifica

Des del carrer, l'edifici sembla una cinta blanca enrotllada en forma cilíndrica, lleument més ampla al cim que a la base. Internament, les galeries formen una espiral. Així, el visitant veu les obres mentre camina per la rampa helicoïdal, com fent un passeig.

Del 1983 al 1992 l'estudi de l'arquitecte Charles Gwathmey va fer-hi una ampliació,[1][2] completant-lo amb una torre rectangular adossada, més alta que l'espiral original. Aquesta modificació del disseny original de Wright va generar una forta controvèrsia.

Vegeu tambéModifica

ReferènciesModifica

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu Guggenheim
  1. Article sobre Gwathmey a PlataformaArquitectura (castellà)
  2. «Ampliació i renovació del museu al web de l'estudi Gwathmey Siegel & Associates» (en anglès). Arxivat de l'original el 25 de juliol de 2011.

Enllaços externsModifica